Hvad er en eltavle og hvad bruges den til?


El tavler

Eltavlen er en af de vigtigste dele i forhold til elforsyningen i dit hus. Det er fordi det er den del af elektricitetsopsætningen, der står for at modtage strøm fra elektricitetsforsyningsnettet. Dette er også kendt som ’elnettet’ og udgør det forbundet netværk af strømfordeling fra forskellige energikilder som f.eks. vindfarme og kraftværker. Det er vigtigt at du har en fornyet el tavle således at du på mest sikkert og effektivt vis kan tage imod strøm fra elnettet. Der er mange eltavle, der mangler at blive fornyet. Det er i de huse, der blev bygget fra perioden 1940-1980.  

Du kan få professionel hjælp til at skifte eltavle her https://reel-installation.dk/  

Hvis du gerne vil have en faglært person til at hjælpe med installationen, skal du vide at det bliver betalt ud fra den mængde arbejdstid der bruges. Det er derfor en god idé, f.eks. at sørge for at få installeret den det sted hvor det er lettest for el-montøren at få adgang til. Således bliver en billigere proces for dig. 

Hvilke komponenter besidder en eltavle? 

De vigtigste dele, der typisk sidder i en eltavle er HPFI fejlstrømafbryderen og sikringer.  

En HPFI fejlstrømafbryder er muligvis den vigtigste del. Den står for at måle om strømmen der løber ud af eltavlen er lige med den der løber ind i den. På denne her måde, kan HPFI fejlstrømafbryderen regne ud, at alt fungerer som det skal. Hvis den opfanger, at der en ubalance i el-værdierne er der et problem, og den vil i givet fald afbryde elektriciteten i dit hjem. 

Sikringer er også en vigtig del af eltavlen  

Eltavlen besidder derudover sikringer. Sikringer er vigtige da de står for at smelte i det scenarie, at strømmen bliver for stærk. Det at sikringen smelter medvirker, at strømmen bliver afbrudt, og den der bor i boligen, er nødt til at erstatte sikringen. Det ligger i ordet ’sikring’, at den er med til at beskytte huset i tilfældet af, at der kommer alt for stort sus af strøm.  

Hvis ikke det stod for sådan en sikring, kunne man risikere at der gik ild i noget – det kunne i værste fald føre til at der går ild i huset. Det er derfor vigtigt, at der er fokus på sikkerhed i sådanne systemer. Det er også derfor, at man opfordrer til at få skiftet eltavlen hvis man kun besidder en gammel model. 

Få hjælp til installationen  

Det er et krav fra et juridisk standpunkt, at installationen af eltavlen bliver gjort af en professionel installatør. Det er fordi der er flere ting der skal være styr på, for at den skal kunne fungere ordentligt og sikkert.  

Det er, for eksempel, en kompliceret proces at få HPFI fejlstrømafbryderen til at fungere sikkert – der skal endda foretages tests, for at sikre om fejlstrømafbrydelsen virker som den skal og på mest sikkert vis.  

Selvom den enkelte kan føle sig opfordret til selv at installere eltavlen, er det ikke en god idé, for en ikke-faglært person kan ikke vide om de mange mulige smuthuller som han eller hun overser. Derudover er den enkelte ikke uddannet i at foretage tests for at se, om den virker som den skal.  

Kalender

august 2022
M Ti O To F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031