Hvad er særeje ved huskøb, og hvordan fungerer det?


Når et hus skal købes, er der en række ting, som parterne skal være opmærksomme på. Et af disse ting er særejet. Men hvad er egentlig særeje, og hvordan fungerer det?

Hvordan fungerer særeje

Særeje opstår, når ægtefællerne ved huskøb ikke er enige om, hvem der skal eje huset. Dette kan f.eks. ske, hvis ægtefællerne har en forskellig økonomisk situation. I så fald kan det være en fordel for den økonomisk stærkere part at eje huset, da dette kan have en positiv effekt på skatteforholdene. Derudover kan særeje også have en positiv effekt på ægteskabet, da dette kan give parterne en følelse af, at de har en større fælles interesse i huset. Det er dog ikke alle, der er enige om, at særeje er en god idé. Nogle mener, at dette kan have en negativ effekt på ægteskabet, da dette kan skabe usikkerhed og utryghed. Derfor er det en god idé at tale med en professionel omkring særeje ved huskøb for at få en bedre forståelse af, hvordan dette fungerer, og om det er det rette for jer.

I hvilke andre sammenhænge bruger man særeje?

Det er ikke kun ved huskøb at man bruger særeje. Det kan også benyttes, hvis man f.eks. skal arve fra en forælder, der ønsker at skænke huset til et barn, men ikke ønsker at ægtefællen skal få huset. Denne situation kan ske, hvis man f.eks. er blevet skilt, men er enige om, at børnene skal have huset. Hvis man er blevet skilt, og man har haft særeje, vil dette blive opløst. Dette betyder, at man vil være berettiget til halvdelen af huset. Det kan igen være en god idé at tale med en rådgiver for at få hjælp til at lave en aftale med den anden part om, hvad det er for en aftale, der skal laves i forhold til dette.

Hvad er særeje ikke?

Særeje er ikke ligesom et testamente. Det betyder, at den økonomisk stærkere part ikke kan sælge huset uden at spørge den anden part. Det betyder, at parten skal have tilladelse fra den anden part, hvis dette skal ske. I et testamente er der derimod ingen, der skal give tilladelse til, at parten kan sælge huset. Dette skyldes, at man jo er den eneste ejer af huset. Dertil er det også muligt at lave en særejeaftale, hvor man ved skilsmisse får overdraget det hele, og den anden part så skal økonomisk kompenseres. Dette kan også være en god idé at tale med en rådgiver om, hvis dette er en situation, som man står i. Det kan også være en god idé at snakke med en advokat, når det kommer til dette.

Hvad er en god idé at være opmærksom på?

Hvis man står og skal købe hus, er det en god idé at være opmærksom på, om man skal købe huset med særeje eller ej. Dette kan være en god idé at tale med en rådgiver om, da de kan hjælpe jer med at lave en aftale om særejet.

Kalender

april 2024
M Ti O To F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930