Tandlægen kan hjælpe med tandlægeskræk


tandlægeskræk

Selv om det måske virker modstridende, så er det bedste du kan gøre, når du lider af tandlægeskræk faktisk at opsøge en tandlæge. Tidligere var tandlægeskræk ikke noget som tandlægerne tog så seriøst, men i dag er der langt mere forståelse for at der kan være forskellige typer af angst forbundet med at gå til tandlægen. Derfor har nogle tandlæger også uddannet sig med henblik på at behandle patienter med tandlægeskræk eller tandlægeangst.  

Flere grunde til din tandlægeskræk 

Der kan være mange forskellige årsager til din tandlægeskræk, og dermed også mange ting der kan udløse din skræk eller et evt. Angstanfald. For nogen er det tanken om bare at sætte sig i tandlægestolen. For andre er det lyde, lugte eller tanken om det ukendte. Måske har du tidligere oplevet store smerter i forbindelse med en behandling, og en efterfølgende stor regning hvilket bestemt ikke gør oplevelsen mere behagelig. Det er derfor næsten logisk at udvikle skræk eller modstand mod fremtidige tandlægebehandlinger. Faktisk har helt op til 50% af danskeren tandlægeskræk i en eller anden form, det er dog sjældent noget der bliver talt åbent om, især fordi mange blot undlader de regelmæssige besøg hos tandlægen. 

Sådan kan tandlægen hjælpe 

Ligesom tandlægeskræk kan være meget individuel og opstået af mange årsager, så kræver det at afhjælpe problemet også individuelle metoder. De metoder skal og kan kun tage udgangspunkt i dig. Derfor er det vigtigt at du taler med tandlægen, og at din tandlæge er lydhør og forstående. Behandling af tandlægeskræk foregår ofte ved at sikre dig en smertefri behandling, hvor tingene foregår i dit tempo. Du bliver på forhånd grundigt informeret om hvad der skal ske, og det hele foregår i en tillidsfuld og tryg atmosfære. Nogle har brug for kognitiv terapi, mens det for andre virker med forskellige sansestimuli, som musik eller beroligende øvelser eller evt. medicin.  

Det hele starter med dig 

Din tandlæge kan selvfølgelig ikke hjælpe dig hvis du ikke tager kontakt eller møder op i klinikken. Derfor er første skridt selvfølgelig at turde være åben om din tandlægeskræk. Her er det vigtigt at huske at du langt fra er alene, og at det på ingen måde er nyt eller uforståeligt for tandlægen at opleve en patient der henvender sig med tandlægeskræk.  

Der er flere måder du kan gribe det an på, men det nemmeste er at være ærlig og direkte. Hvis du har mod på det er det simpelthen bare at ringe tandlægen op og sige.: “Hej, jeg har tandlægeskræk, hvad gør vi?”  

Alternativt kan du også starte med at sende en mail til tandlægen, det kan for nogle personer føles mere trygt. Det vil være bedst at kontakte tandlægen inden du møder op i klinikken, så du er sikker på at blive godt modtaget og få en god oplevelse i ro og mag fra starten, i stedet for at risikere at stå imellem en masse mennesker og opleve angsten brede sig. 

Dernæst kan det være at det næste skridt består af et besøg hos tandlægen, uden behandling. Tandlægeskræk kan nemlig kræve mange små skridt, så alting foregår i et tempo hvor du føler dig tryg.  

Kalender

august 2022
M Ti O To F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031