Hvad er Black Friday?


black friday

Black Friday kendetegnes oftest som den helt store ”shoppe-dag” med skarpe priser, alverdens tilbud og kampagner samt ekstra lange åbningstider i shopping-strædernes butikker og restauranter. Men hvad er egentlig baggrundshistorien for denne vigtige dag?

Black Friday stammer oprindeligt fra Amerika, og afholdes én gang om året; nemlig fredagen efter den nationale helligdag ”Thanksgiving”, som finder sted den fjerde torsdag i november. Thanksgiving er historisk set en markering fra dengang, hvor de første europæere ankom til Amerika, og de daværende indfødte indianere hjalp dem med at skaffe sig føde. Traditionelt set afholdes denne velkendte bedrift som en høstfest, hvor man årligt fejrer den næsten 400 år gamle begivenhed. I dag bliver Thanksgiving derimod betragtet som familiernes samlingspunkt, hvor der oftest serveres et festmåltid bestående fra kalkun med alskens tilbehør og nybagt græskartærte til dessert. Dagen efter finder den helt store tilbudsfest sted, som siden 2005 har været den travleste indkøbsdag i USA og efterhånden også i andre dele af verden.

Men hvorfor hedder det ”Black Friday”? Det er der flere forskellige bud på. Den mest banale forklaring er, at tallene gik fra røde til sorte i butikkernes regnskab, og at det derfor er et markant vendepunkt for butikkernes omsætning. Dog mener andre, at navnet skyldes politiets udsagn om det enorme trafikkaos der indtræffer dagen efter Thanksgiving.

bf

Slip for stress – køb julegaverne til Black Friday

Det amerikanske fænomen, Black Friday, har de seneste årtier vokset med eksponentiel stigning i de danske butikker og webshops. Med andre ord er danskernes indkøbsvaner blevet mere og mere konsekvente på netop denne specielle dag. Black Friday hælder nemlig op ad årets største højtid; julen.

Ikke nok med at vi i det senmoderne samfund køber flere og flere varer til os selv, er vi efterhånden også i god tid med det helt store julegaveræs, som med fordel kan investeres på årets største indkøbsdag. Black Friday besidder nemlig en symfoni af besparelser og gode tilbud, som rækker ud til alle målgrupper og aldersgrupper. Om det er tøj, sko, køkkenudstyr, møbler, legetøj, brugsgenstande etc. spiller ingen rolle, da det både er store internationale butikskæder såvel som mindre, privatejede butikker, der reklamerer med tilbud på denne ikoniske fredag i november måned.

black friday handel

Menneskemylder i de fysiske butikker? – Frygt ej

Hører du til en af dem, som nærmest mærker stressen, før den store dag egentlig er begyndt? Black Friday er uden forbehold den travleste shoppe-dag på året, hvilket i særdeleshed kan mærkes på menneskemylderet, der tydeligt markerer sig i byernes trafikerede gader. Er du tværtimod ikke til overfyldte butikker og mange mennesker samlet på ét sted, har flere og flere webshops mulighed for, at du sagtens kan tage del af goderne hjemme fra sin bløde sofa.

Black Friday er efterhånden blevet så stor en bedrift, at flere butikker er begyndt at tyvstarte med lanceringen af deres ekstra gode tilbud, og du kan derfor udse dig massevis af fristelser, inden det for alvor går løs både online og i de butiksrige gadehjørner. Det er dog vigtigt at huske, at man skal være hurtig, for at opnå de gode rabatter, da der er rigtig mange om buddet. God shoppe-dag.

Kalender

august 2022
M Ti O To F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031